Här hittar du vårt valprogram ›› 2025-2029
LIKA RÄTTIGHETER TILL ALLA
Det här vill vi uppnå under mandat perioden 2025-2029
Rättsfrågor
Sametingets beslut om att alla samer ska ha rätt att bli medlem i en sameby måste bli lagstiftad. Alla samer har en samisk rätt som vilar på urminnes hävd. Vi vill att alla samer på riktigt ska ha rätt och möjlighet att nyttja land och vatten i sina traditionella marker.
Under mandatperioden kommer regeringen att se över dagens föråldrade och diskriminerande rennäringslag. Vi kommer att verka för att slutprodukten blir en ny och bättre anpassad Samelag, där alla samer ska ha rätt att nyttja land och vatten för sina näringar och kultur. Att ha möjlighet att jaga, fiska, hämta slöjdvirke och ha möjligheten att renovera eller bygga en byggnad på sina förfäders mark ska vara en självklarhet. Sametinget bör bli den myndighet som förvaltar och fördelar de samiska rättigheterna. Alla samer ska ha fri färdselrätt i sina hemområden.
Sametingets röstlängd
För att bli antagen i sametingets röstlängd bör vi ha samma regler i Sverige, Norge och Finland dvs att man kan hänvisa sitt släktskap fyra generationer bakåt i tiden. Ingen annat än en själv som blivit antagen i sametingets röstlängd ska kunna överklaga ett beslut om antagande till röstlängden. Vi ska också verka för att Sametingets röstlängd inte ska läggas ut för allmän beskådning inför val.
Upprättelse
Arbetet med att etablera en sanningskommission ska fortsätta. Sanningskommissionen ska en gång för alla göra upp med de oförrätter som det samiska folket drabbats av. När sanningskommissionen slutfört sitt arbete måste sametinget få ansvar att besluta hur den ska hanteras. Det är viktigt att sanningskommissionens rekommendationer implementeras i svensk lagstiftning.
Språket
Kraftfulla satsningar på fler lärare i alla samiska språk samt stipendium till de som läser samiska. Vi vill förändra lagstiftningen och öka resurserna så att fler samiska barn och vuxna kan få undervisning i och på samiska. Alla som vill studera samiska och ha förlorad ersättning, ett så kallat friår, ska ha möjlighet till det.
Kultur
Det ska finnas stöd för att äldre samer ska kunna vidareförmedla sin traditionella kunskap till yngre generationer. Sametinget ska, vara fokalpunkt, och ha ansvaret i Sverige för samisk traditionell kunskap.
En stark kulturpolitik med bättre ekonomiska förutsättningar för samiskt kulturarbete, såsom musikproduktion, litteratur, film/foto samt slöjd/ Doudji.
En samisk nationalscen ska vara etablerad, för att den samiska teatern ska få högre status, bredare repertoar och att fler ska ha möjlighet att ta del av samisk teater.
Sametinget tar över ansvaret för det samiska kulturmiljölandskapet och kulturarvet från andra institutioner och myndigheter. I praktiken ska samiska artefakter och mänskliga kvarlevor som idag finns på statliga institutioner förvaltas av sametinget.
Hälsofrågor
Det samiska hälsocentret ska vara på plats för att förbättra samisk hälso- och sjukvård. Den psykiska hälsan måste hanteras på ett effektivare för att förebygga ohälsa. Sametinget samt samiska organisationer måste få större förutsättningar att informera och vara en part i den processen.
Barn och unga
Sametinget ska ha resurser så att det finns stöd för generationsväxling. Sametingets ungdomsråd ska få större möjligheter att delta i beslutsfattande. Sametingspartierna ska erhålla medel för att få fler unga att engagera sig i politiken.
Idrott
Den samiska idrotten ska få bättre ekonomiska förutsättning så att ungdomarna i högre grad kan utöva idrott och delta på idrottsarrangemang. Samtliga samiska idrottsorganisationer föreningar och samebyar måste få bättre förutsättningar för att stimulera och öka utövandet av samisk idrott. Ett fast anlag ska gå till idrotten för att stödja och uppmuntra ungdomars idrottsliga engagemang.
Exploateringar
Exploateringar i de samiska områdena ska undvikas och kunna stoppas till förmån för samiska näringar och kultur. Sametinget och alla berörda enskilda samer ska ha större inflytande i frågor som rör land och vatten, bland annat vid exploateringar. Sametinget ska vara den självklara företrädare för det samiska folket i frågor som rör exploateringar. Intrångsersättningar ska vara alla drabbade samer tillgodo. Men ingen förlorad samisk näring och/eller kultur på grund av exploateringar går inte att ersätta med pengar.
Samiska näringar
Alla samiska näringar ska värderas lika och ha samma stöd och möjligheter att bedrivas och utvecklas. De samiska näringsidkarna ska ges ökat stöd och möjligheter till sin försörjning.
Det sk startstödet till nyetablerade renskötare ska uppgraderas och även gälla alla de andra traditionella näringarna, såsom jakt, fiske, gårdsbruk, slöjd, turism och musik mm
Sameslöjden ska ligga under sametinget och inte under nämnden för hemslöjdsfrågor. Det skulle ge oss större möjligheter att utveckla slöjden och förbättra sametingets möjlighet att stötta slöjdarna.
Gamla renmärken som staten preskriberat, ska kunna återupplivas. Samebymedlemmar ska inte kunna krävas på vite. Partiet ska verka för ett minoritetsskydd i samebyarna. Skogsrenskötseln är hotad och behöver extra stöd. Stora vindkraftparker, Norrbottniabanan och skogsbruket är några av de stora exploateringar som skogsrenskötseln påverkas negativt av.
Rovdjuren ökar och då särskilt kungs och havsörn. Förekomst av varg inom renskötselområdet är nu mer en regel trots att det inte ska finnas varg i renskötselområdet. Vi ska verka för att toleransnivåer på rovdjuren ska följas och att regeringen tar sitt ansvar i den frågan och efterlever sina egna beslut om max 10% förluster av rovdjur. Vi ska också verka för att ersättningen till samebyarna ska öka i den takt värdet på renen ökar. Bättre lösningar för att minimera trafikdöd av ren längs vägar och järnvägar
Jämställdhet
Lika rätt och möjlighet till att bedriva näringar och upprätthålla sin kultur ska vara en självklarhet. Ingen ska heller kunna diskrimineras eller minimeras på grund av kön. Alla kön ska åtnjuta samma respekt och värde.
Internationella deklarationer och konventioner
Sverige måste implementera de deklarationer och konventioner som Sverige undertecknat. Bland dessa märks EU:s minoritetskonvention, konventionen om mänskliga rättigheter FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (ICERD), FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESCR), FN:s deklaration om urfolkens rättigheter (UNDRIP) samt åtgärda FN:s rasdiskrimineringskommittés (CERD) granskning av Sverige och om hur allt för lite gjorts för att säkra samernas rättigheter.